sinterklaas

sinterklaas: 10 praktische tips & nuttige informatie

Wat vieren we eigenlijk

Nederlanders vieren pakjesavond op 5 december en de Belgen vieren Sinterklaas op 6 december. Het sinterklaasfeest is tegenwoordig vooral een kinderfeest. Vroeger was het meer een volksfeest met een kermis, vergelijkbaar met de Nederlandse Koninginnedag.
Sinterklaas is afgeleid van Sint Nicolaas. Er zijn veel vertellingen over deze heilige man, maar de meeste gaan terug naar de tijd van Nicolaas van Myra. Het was een bisschop uit Myra, een hele oude stad die destijds van de Grieken was, maar tegenwoordig bij Turkije hoort. Er zijn vele legenden in omloop over deze man die later heilig verklaard en beschermheilige werd van werd van kinderen, ongehuwde vrouwen, kooplieden, enzovoorts. De man werd in het begin eigenlijk alleen in het oosten van Europa geëerd. Pas in de 13e eeuw werd zijn naamdag, 6 december, ook in Nederland gevierd. De viering bestond uit iets te doen voor de armen. In Utrecht werden de schoenen van arme kinderen gevuld met geldstukken.

Het feest zoals we het nu nog vieren, voert terug naar de 19e eeuw. De oorspronkelijke viering werd beïnvloed door het boekje van de Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman ‘Sint Nicolaas en zijn knecht’ uit 1850. Hier wordt voor het eerst de tekst van het liedje ‘Zie ginds komt de stoomboot’ gepubliceerd. De elementen Spanje, de roe en de zak van Zwarte Piet staan er allemaal in verwerkt. Ook de schimmel en het rijden over de daken waar de cadeautjes de schoorsteen in glijden komt uit de pen van deze onderwijzer.

Geld verdienen

Ben je student en zit je krap bij kas? Dan is de Sinterklaastijd een prima moment om extra geld bij te verdienen.

Verhuur jezelf als Sint of Zwarte Piet

Zet een advertentie in de buurtsuper dat je jezelf verhuurt als Sinterklaas of Zwarte Piet. Mensen kunnen je voor een half uurtje inhuren. Vraag een vriend of vriendin om mee te doen. Het mooiste is als je meerdere adresjes bij elkaar weet te scharrelen, zodat je in één middag meerdere bezoekjes kunt doen. Je hoeft je dan maar één keer te schminken. Een Zwarte Pietenpak is rond decembertijd overal verkrijgbaar. In de goedkopere kruidenier betaal je er weinig voor. Wanneer je het meerdere jaren achter elkaar doet, heb je een goede investering gedaan. Bedenk van tevoren goed wat je allemaal gaat doen tijdens een bezoek. Ter plekke improviseren is niet altijd even makkelijk.

Surprises maken

Tegenwoordig heeft iedereen het druk en er is weinig tijd veel aandacht aan een surprise te besteden. Als jij heel erg creatief bent, kun je aanbieden de surprises te verzorgen. Vraag wel een vergoeding voor de materialen, anders levert het te weinig op. Bedenk hoeveel tijd je aan het maken van de surprise wilt besteden en baseer daar je tarief op. Ideeën kun je opdoen op het internet of bij onze tip 6.

Gedicht maken

Net als het maken van de surprise neemt het maken van een persoonlijk gedicht veel tijd in beslag. Ben jij een dichter in de dop? Biedt aan een persoonlijk gedicht te maken. Vraag naar eigenschappen en liefhebberijen van de persoon voor wie het gedicht is en maak er een mooi (rijmend!) geheel van. Kijk ook eens naar de suggesties in tip 5.

Praktische tips

De decembermaand is een drukke tijd, en ook een dure tijd. Vier je alleen Sinterklaas met cadeaus of vier je ook Kerstmis? Wanneer je kleine kinderen hebt, zul je waarschijnlijk wel alle feestdagen zo gezellig mogelijk willen maken. De voorbereidingen kosten tijd en geld. Veel mensen hebben dan ook last van de feestdagenstress.

December is een dure maand, maar je kunt je er goed op voorbereiden. Koop niet op het laatste moment alle cadeaus, maar gebruik de aanbiedingen die het hele jaar worden gegeven. Je kunt cadeautjes hamsteren. Dat is helemaal verstandig als je op kerstavond ook wat cadeautjes onder de boom wilt leggen. Zo spreid je de kosten over het hele jaar. Je kunt ook een speciaal potje maken voor de decembermaand. Doe daar iedere maand een vast bedrag in en extra’s als je eens een meevallertje hebt.

Zie het sinterklaasfeest als een kinderfeest. Het draait om de kinderen en zij moeten dus het grootste plezier hebben. Voor volwassenen is er meestal niet zoveel aan. Verwacht dan ook niet teveel voor jezelf deze avond. Zorg voor gezelligheid. Het gaat niet om de cadeaus. Geniet van de blije gezichtjes van je kinderen als zij de cadeautjes openen. Maak er foto’s (of video-opnames van). Je zult er later met veel plezier naar terug kunnen kijken.

Sinterklaasactiviteiten

Voor de kinderen is het een spannende tijd. De schappen van de supermarkt zijn weer gevuld met sinterklaassnoepgoed. Het Sinterklaasjournaal gaat weer beginnen en de komst van Sinterklaas wordt al een paar weken aangekondigd. Op school knutselen ze mooie tekeningen voor de sint en er worden ijverig liedjes gezongen. En als de sint dan eindelijk voet op de kade heeft gezet, mogen er schoentjes worden gezet. Het is een periode waarin je leuke sinterklaasactiviteiten kunt organiseren.

Knutselend verlanglijstjes maken

Nu de schoentjes worden gevuld voor de kinderen is het natuurlijk erg leuk om de kinderen iets moois te laten maken voor de Sint en zijn Pieten. Wie kan schrijven kan een mooi verlanglijstje maken en deze versieren met de mooiste tekeningen. Er vallen deze dagen veel folders en boekjes van de speelgoedwinkels in de bus. Bewaar ze en laat de kinderen die niet kunnen schrijven er een keuze in maken. Knip ze uit zodat de kinderen er een mooie collage van kunnen maken.

Sinterklaassnoep maken

Ga met je gezin zelf speculaas bakken. Je kunt koekjes met speculaaskruiden bakken of een heuse speculaastaart maken. Je vindt de recepten op het internet. Het is ook heel erg leuk en niet moeilijk om zelf borstplaat te maken. Met marsepein kun je leuke figuurtjes maken met de allerkleinsten.

Sinterklaas karaoke

Heb je een grotere groep kinderen, dan is het leuk een karaoke wedstrijd te houden. Natuurlijk wel met Sinterklaasliedjes. Voel je jong en doe zelf ook lekker mee. Het is ook een leuk tijdverdrijf op pakjesavond in afwachting van de pakjes.

Sinterklaasavond

In de meeste jonge gezinnen wordt het sinterklaasfeest op pakjesavond (5 december) gevierd. Meestal mogen werknemers iets eerder naar huis. Er wordt vroeg gegeten en opeens wordt daar hard op de deur gebonkt. En zie daar, er staat een grote jutezak gevuld met cadeaus op de stoep. Vervolgens worden in no-time de cadeaus opengescheurd en dan is het klaar.

Je kunt het sinterklaasfeest een andere dimensie geven. Het gaat immers om het gezellig samenzijn en niet om het aantal (grote!) cadeaus. Begin de avond dan ook vroeg met uitgebreid tafelen. Je kunt gaan steengrillen of gourmetten. Of maak tapas. Begin vroeg zodat er na de cadeaus nog tijd is voor ouderwetse spelletjes zoals mens-erger-je-niet. Wil je er een moderne draai aan geven? Speel dan bijvoorbeeld de sport spelletjes op de Wii. Je benadrukt er in ieder geval het samenzijn mee en niet het krijgen van cadeaus.

Voor de kleine kinderen is het leuk om Zwarte Pieten in te huren. Er zijn altijd wel studenten die zich deze tijd daarvoor beschikbaar stellen. Spreek een bepaalde tijd af, zodat je het bezoek perfect in je avond in kunt plannen. Het is bijvoorbeeld niet handig als ze net tijdens het eten langskomen.

Sinterklaascadeautjes

Het sinterklaasfeest was oorspronkelijk een feest waarbij de armen iets kregen van de rijken. De kinderen van tegenwoordig worden allemaal wel flink verwend door Sinterklaas. Ieder gezin bepaalt natuurlijk zelf hoeveel geld er wordt uitgegeven aan de cadeaus. In 2009 gaf de helft van de Nederlandse bevolking maximaal 20 euro uit voor Sinterklaas. Een derde gaf tussen de 20 en de 100 euro uit. Eén op de vijf gaf meer dan 100 euro uit.

Het uitkiezen van een cadeau is minder lastig als er gebruik wordt gemaakt van verlanglijstjes. Zoek je een cadeau voor je kind, dan kun je de speelgoedfolders laten rondslingeren in huis en kijken waar het kind het meest op reageert. Je kunt het kind ook wat laten aankruizen, onder het mom dat zij Sinterklaas op deze manier goed kunnen helpen iets leuks uit te zoeken. (De man is ook al op leeftijd en weet misschien niet zo goed wat de jeugd van tegenwoordig nou echt leuk vindt.)

Wanneer er lootjes worden getrokken, is het handig een drietal dingen op te laten schrijven wat degene graag zou willen hebben. Ook is het handig het bedrag voor het cadeau met elkaar af te spreken. Spreek daarbij meteen af of het de bedoeling is dat er surprises worden gemaakt en/of gedichten. Goede afspraken voorkomen een hoop teleurstellingen.

Sinterklaasgedichten

Veel mensen hebben moeite met het maken van een gedicht. Gelukkig kun je via internet en de boekhandel kant-en-klare gedichten bemachtigen. Je hoeft alleen nog maar de naam van de persoon tussen te voegen en je bent klaar. Origineel is het natuurlijk niet.
Wil je toch zelf een gedicht maken, maar weet je niet hoe? Volg dan de volgende stappen.

Stap 1: Trefwoorden

Houd de persoon voor wie je het gedicht moet maken in gedachten. Wat kun je over deze persoon vertellen? Is er dit jaar iets grappigs voorgevallen waar deze persoon een rol in speelde? Schrijf je gedachten op. Het kan ook met trefwoorden. Het hoeft niet al te rijmen. Een Sinterklaasgedicht houdt informatie in over degene die hem krijgt. Je kunt ook karaktereigenschappen van de persoon noteren. Je kunt ook wat aanwijzingen geven over het cadeau wat erbij gegeven wordt.

Stap 2: Rijmschema

Het gedicht klinkt beter als de laatste woorden rijmen. Je kunt kiezen voor een bepaald schema. Je kunt bijvoorbeeld het schema AABB gebruiken. In dat geval rijmen de twee opeenvolgende zinnen met elkaar. Je kunt ook kiezen voor ABAB, of ABBA.

Stap 3: Rijmen

Je hebt nu een idee waar het gedicht over zal gaan (stap 1) en je hebt een rijmschema (stap 2). Het is nu zaak de laatste woorden met elkaar te laten rijmen. Je kunt hiervoor gebruik maken van een online rijmwoordenboek. Kun je echt geen rijmende woorden vinden? Verplaats dan de woorden in je regel dusdanig dat er wel een woord op het einde van de regel komt die makkelijker te rijmen valt.

Stap 4: Controleren

Lees je gedicht hardop voor. Je hoort nu of je gedicht lekker ‘loopt’. Maak zinnen korter wanneer ze te lang zijn. Je kunt nu het een en ander aanpassen.

Stap 5: Relax

Je bent misschien geen goede dichter, maar je hebt je best gedaan. Het maakt niet zoveel uit of iedereen je enthousiasme deelt over je gedicht. Het gedicht zorgt voor een prettig tijdverdrijf, meer niet. Er is geen reden dus om je heel erg druk te maken of je het goed hebt gedaan of niet. Relax!

Sinterklaasstress

We doen het allemaal voor de kinderen, het vieren van Sinterklaas. Er zijn echter veel kinderen die helemaal in de stress van raken wanneer de komst van Sinterklaas wordt aangekondigd. Ze reageren hyperactief, klagen over buikpijn, hoofdpijn en misselijkheid. Er zijn kinderen die ziek van de stress worden.

Het zijn vooral de kinderen die al druk van zichzelf zijn, die deze periode extreem last van spanningsklachten kunnen hebben. Menig ouder wordt dan ook tot wanhoop gedreven. Kinderen slapen slecht, hebben geen eetlust, en zijn hooidruk.

De komst van Sinterklaas ontgaat niemand. Je kunt je drukke kind niet tegen de spanningen beschermen door pas op het laatste moment over de komst van de goedheiligman te vertellen. Je hoeft de televisie maar aan te zetten en je kind weet genoeg. Je brievenbus wordt overladen met speelgoedfolders. Verdoezelen heeft dus geen enkele zin.

Wat kun je als ouder van een kind vol met spanningen doen? Allereerst kun je ervoor zorgen dat het kind niet al teveel geprikkeld wordt. Zet de televisie bijvoorbeeld minder vaak aan. Het is juist in deze maand belangrijk dat je kind veel rust en regelmaat krijgt. Ontbijt, lunch en diner op vaste tijden. Breng het kind steeds op de zelfde tijd naar bed. Gebruik de Sint niet als boeman omdat het kind zo vervelend en dwars doet deze periode. Laat het kind maximaal twee tot drie keer zijn schoen zetten.

Het is voor een kind ook niet goed om direct na het sinterklaasfeest al met kerstversiering te beginnen. Laat er minimaal twee weken tussen zitten. Het kind krijgt dan tijd om weer even te acclimatiseren.

Sinterklaassurprises

Het leukste Sinterklaascadeau is verpakt in een surprise. Een surprise is eigenlijk al een cadeautje op zich. In de surprise wordt het echte cadeau verstopt. Je kunt er een heel kunstwerk van maken (bijvoorbeeld het paard van Sinterklaas) en je kunt er een grap mee uithalen. Een voorbeeld voor een collega: Je neemt een grote doos en vult die met steeds kleinere dozen. Het laatste doosje is een luciferdoosje, waarin een briefje ligt. Op het briefjes staat: je echte cadeau zit in je bureaulade.

Als je niet handig of creatief bent, is het uithalen van een grap, zoals hierboven is beschreven, een leuk idee. Je kunt ook een soort schatkaart maken. Het kind wat de kaart krijgt, moet aan de hand van de aanwijzingen het cadeau zoeken. Je kunt er foto’s van je huis voor gebruiken om de weg te laten zoeken. Neem een digitale foto van de verwarming of open haard en type er onder: ‘De Weg-Kwijt-Piet is het cadeautje kwijtgeraakt. Je kunt hem helpen de weg terug te vinden. Hij weet nog wel dat hij hiervoor in de badkamer was.’ In de badkamer ligt weer een aanwijzing en dat gaat zo door tot het kind bij het cadeautje komt. Deze surprise maakt meteen deel uit van een leuk vermaak op pakjesavond.

Wanneer je zoekt naar leuke surprises om zelf te maken, kun je via het internet heel veel leuke ideeën opdoen. Er zijn verschillende websites die uitgebreide instructies geven, waardoor je surprise niet kan mislukken. Kies voor een surprise die bij de persoon past of te maken heeft met het cadeautje.

Ben je uitgenodigd voor het vieren van een sinterklaasfeest? Informeer of er surprises moeten worden gemaakt. Het is helemaal niet leuk voor een kind als iedereen om zich heen de mooiste surprises krijgt en hij of zij daarbij wordt overgeslagen. Het kan een enorme teleurstelling zijn.

Sinterklaastradities

Het feest van Sinterklaas kent een aantal tradities die al eeuwen oud zijn. Het is leuk om te weten wanneer en hoe die tradities nu precies zijn ontstaan.

Schoentje zetten

Het schoentje zetten, is een traditie die eigenlijk al uit de 15e eeuw stamt. Het schoentje zetten werd gedaan door de armen. De schoentjes werden niet bij de schoorsteen gezet, maar in de kerk. Er is documentatie waaruit blijkt dat er in 1427 schoentjes werden gezet in de Sint Nicolaaskerk in Utrecht op 5 december. De schoentjes werden gevuld door de rijkelui in Utrecht. De volgende dag konden de schoentjes opgehaald worden. De schoentjes werden pas in de 16e eeuw in de huiskamer gezet. Ze werden gevuld met lekkernijen, zoals speculaas en kruidnoten. Toen al was er traditioneel Sinterklaas snoepgoed zoals taaitaai, borstplaat en chocoladeletters. Het schoentje zetten, gebeurt tegenwoordig niet meer alleen op pakjesavond. Vanaf het moment dat Sinterklaas in het land is, mogen de kinderen hun schoentje zetten.

Pakjesavond

Eigenlijk was het schoentje zetten alles wat gedaan werd op pakjesavond. De pakjes waren er nog niet. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er de cadeautjes bij. Die cadeautjes waren eerst alleen nog zelfgemaakte verrassingen. Bedrijven schonken hun werknemers met sinterklaas iets lekkers. Tegenwoordig geven ouders en kinderen elkaar cadeaus. Traditioneel worden er lootjes getrokken waarbij alleen een cadeau wordt gekocht voor de persoon die op het lootje staat. Niemand mag weten wie hij of zij getrokken heeft. Het cadeau wordt ingepakt als surprise. Bij de surprise wordt een gedicht gemaakt waar de persoon, als het even kan, op zijn nummer wordt gezet.

Sinterklaasliedjes

De sinterklaasliedjes zijn al generaties meegegaan. De liedjes hebben een boodschap. Wie niet lief is geweest, wordt door Sinterklaas of Zwarte Piet niet beloond met een cadeau maar met straf. Er zijn hele oude liedjes die nog steeds bekend zijn bij de jeugd, maar ook zijn er liedjes die helemaal van deze tijd zijn, zoals die van de Club van Sinterklaas.

Tips & Reacties

Deel je eigen tip over sinterklaas

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!